Световната здравна организация призова за незабавни и съгласувани действия за защита

...
Световната здравна организация призова за незабавни и съгласувани действия за защита
Коментари Харесай

СЗО зове за незабавни действия за защита на децата от опасни лекарства

Световната здравна организация призова за " незабавни и съгласувани дейности " за отбрана на децата от нечисти медикаменти, съобщава " Ройтерс ".

Призивът ѝ идва след вълна от смъртни случаи измежду деца, свързани със сиропи за кашлица, през предходната година.

През 2022 г. над 300 деца — най-вече на възраст под 5 години — в Гамбия, Индонезия и Узбекистан са умряли от остро увреждане на бъбреците, като тези смъртни случаи са свързани със нечисти медикаменти, показват от СЗО.

Става въпрос за сиропи за кашлица без рецепта, които са съдържали високи равнища на диетиленгликол и етиленгликол.

" Тези замърсители са токсични химикали, употребявани като промишлени разтворители и антифризи, които могат да бъдат фатални даже признати в дребни количества и в никакъв случай не би трябвало да се съдържат в медикаменти ", акцентират от СЗО.

По данни на организацията седем страни са съобщили, че са разкрили рисковите сиропи през последните четири месеца. СЗО приканва своите 194 страни членки за дейности за попречване на повече смъртни случаи.

" Тъй като това не са изолирани произшествия, СЗО приканва разнообразни основни заинтригувани страни, участващи във веригата за доставка на медицински артикули, да подхващат незабавни и координирани дейности ", показват от организацията.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР